søndag den 15. november 2009

Suspekt er gået pop


Man skulle tro verden var helt af lave, men det er den alligevel ikke helt, selvom Suspekt har trodset alt, hvad de tidligere har sagt og gået pop, ledsaget af en veloplagt og nærmest messende L.O.C

ANMELDELSE AF Selvmord (2009): Koncert i Imperial kl. 23:59
”Hvad siger du (Orgi.E) til det, skal vi ikke holde lortet fucking undergrund?”

Sådan lød det på Dollar Dansen, hvor Troo.L.S i introduktionen rækker fingeren ud efter alle de rapgrupper, der nærmest med naturlighed, drager op over undergrunden, ind på diskoternes kommercielt klistret dansegulv og ind på hitlisterne. Selv er Troo.L.S nu producer for Akon, der jo som bekendt, er selvbestaltet avler, af netop den genre, Troo.L.S og Orgi.E græmmer sig ved.

Men nu er Orgi.E også hoppet over på den anden side, hvor pengene vokser, men hvor kunstnerisk anerkendelse fortaber sig.

Ledsaget af sig, har han fået Bai.D med på vognen, godt hjulpet på vej af deres mangeårige gode ven, L.O.C. De har nu sammen med evigt geniale producer Rune Rask og tillige Jonas Vestergaard dannet gruppen med det suspekte navn ’Selvmord’.

Et navn, der leder fortolkninger over på, om dansk raps mest dominerende og hårdeste, foruden L.O.C, har begået et vaskeægte kommercielt selvmord.

”Der er ikke nogen byttegaranti / fordi, vi ik’ lige lyder ligesom de / fem forskellige grupper som der ligger på nr. 10 / ja, det sikkert en vinder men lidt for underligt / at 80 % af pisset er om kærlighed / men kun 3 % af pisset det er ærlighed.”

Og det er netop nu, hvad det handler om for de tre mastodontiske stoddere. Kærlighed med ærlighed.

Hvor det før i tiden, og mest med ’Prima Nocte’, ramte hårdere end nogensinde, med en hudløs ærlighed pakket godt og grundigt ind i vokale perverterede modbydeligheder og et forstadsmørke, der får asfalten til at se sortere og mere uren ud end aldrig før.

Det mørke er nu pakket godt og grundigt væk, og i stedet synger gutterne nu om trøseløs kærlighed, som de ellers så mesterligt afbilledet i ’Amora Infelice’. Her fik følelsen af svigtet og ulykkelig kærlighed den ægthed over sig, men med Selvmord’s blot anden koncert i biografen Imperial, blev der åbnet op for en noget lysere version af den evige ulykkelig kærlighed.

Verbaliteterne har stadig stor kvalitet og Rune Rasks produktion svigter som sædvanligt heller aldrig. Det er glamouriøs pop tilsat nogle hårde trance og guitar beats/riffs.

Og i den forstand er det vellykket på de fleste af sangene, men man har stadig svært, som nyopstået Suspekt fan, med at kapere den nye lysere tone.

Og det rejser samtidig også spørgsmålet om, hvorfor Suspekt af alle tider på deres karriere netop vælger at blive kommercialiseret lige netop nu, hvor de netop har hele Danmark tvunget ned i pisserenden i form af ’Prima Nocte’, der tog hele Danmarks ungdom, værende pop eller ej, med storm.

Selv forsvarer de det med, at de vil prøve noget nyt, men det er vitterligt et paradoks, og man kan roligt sige, de gør alt det, de har sagt de ikke ville gøre.

Det er svært at spå om, det er pengene der har lokket dem over på den kommercielle grønne side.

Jeg mener, de drikke jo kildevand frem for øl på scenen nu?! Er Danmarks hårdeste rapper gået hen og blevet sørgelig voksne?

Under koncerten sad jeg tit med en irritation i hjertet. Et inderligt ønske om, at gå op og rive mikrofonen ud af Bai.D’s hænder og begynd at skråle nogle af fordums mørke mesterværk; ’Midt i en drøm’, ’Prima Nocte’, ’Proletar (Hvor jeg står)’ og så videre.

Og det er her, at paradokset opstår, for Suspekt-drengen i L.O.C’s mesterlige pophænder laver faktisk rigtig pop, men som fan har bare fandens svært ved at holde af dem.

Jeg snakkede lidt med Ekstra Bladets anmelder, Peter Albrechtsen, om koncerten, som han selv gav fem stjerner.

Begrundelsen var ret enkel og rammende: Vi havde begge de samme kritikpunktner og ikke mindst afsavn efter det gamle Suspekt, men jeg var blot ”mere bange for pop end ham”.

Det tror jeg også er sandheden. Frygt og en længsel efter at kongerne af undergrunden og pisserenden på toppen af deres karriere ville forsætte deres personlige vendetta mod ’den gode smag’, som de synger om i den karriere selvransagende ’Midt i en drøm’: ”ikke bare rap om druk og hor, men også snakke om de mørke sider… og genoplive den her fucking genre.”

Nu har de desværre vågnet af den drøm, der fik dem mod mange kulturelle odds op på toppen. Nu bliver deres største eksponent The Voice, mens teenagepiger græder og skråler med på Bai.D’s rapsoloer.

Før i tiden vil han give dem fingeren i en mega brandert. De tider er langt væk lige nu, da de alle tre, L.O.C, Orgi.E og Troo.L.S, har indvilliget at give det her besynderlige og modige projekt mindst et år.

Hvis vi så bare kunne spole lidt frem eller måske tilbage, så vi kunne få noget urin spyttet i hovedet fra pisserendenshøjde hvor de to af rapperne i 'Selvmord' i hvert fald er bedre end alle andre.

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

hold da helt op, du da helt væk? Sikkert du citere fra "dollar dansen" og ikke har det hele med? Hvis du fattede noget synger han videre "og prøve og sælge ud, og prøve at gå pop"!

Og hvordan er det pop?

Pop betyder populært, fordi folk kan li dem?

Musikken er stadig dyster og det samme er teksterne? Sku de blive ved med at rappe om penge og kællinger ligesom al det andet taber musik?

Ved ikke hvad du var på til koncerten men jeg vil ha noget!

Anonym sagde ...

hahaha han ER helt væk...

Kristian Klausen sagde ...

haha, ja gid jeg var helt væk, så havde koncerten muligvis været mere positiv i form af det flotte veludførte visuelle lir.

Det er pop ganske enkelt fordi, der står forhelvede små teenagepiger, stang-bacardi og skriger på den forhenværende herligt perverterede Orgi-E og Danmarks største stodder Bai-D. Førhen var de hele forstadens antihelte, noget som folk a la Niarn aldrig ville kunne være, men nu er det jo nærmest en mørkere og mere seriøs version af 'Nik og Jay'...

Var der noget, der kendetegnede Suspekt, så var det jo netop, at de brudte frontalt op med konventionerne og gav folket præcis det, de normalt ikke vil høre. 'Klam fyr' er et godt eksempel her. Men udover perverterede infantile, men ikke mindst herlige indslag såsom 'Sut den op fra slap' på Prima Nocte, så viste de også politisk og samtidsformat på pladen, der paradoksalt gav dem den anerkendelse, de eftersigende længe har søgt efter.

Og så på toppen af tinderne, vælger de at KUNSTNERISK hoppe et niveau ned, for at blive tilbedt af den kommercielle pøbel. Det er også fair nok, men man skal ikke kalde det for noget banebrydende og tidløst. Det er bare godt endimensionelt pop.

Ja, musikken er stadig dyster, men slet ikke på samme niveau som tidligere. Og på netop 'Prima Nocte' er der klasse eksempler på, at de har et enormt talent for mere end druk og hor, som de også selv siger i 'Midt i en drøm'.

Så pak sensationen sammen, og se hvad jeres helte er blevet til: De eksakte personer, som de før i tiden bandlyste.

Unknown sagde ...

.kristian, du er helt væk!

Anonym sagde ...

Kristian ryg en fed og hør musikken igen - du har tydeligvis misforstået totalt. "Ikk bare rap om druk og hor men os snak om de mørke sider" - forstå nu at det handler om selverkendelse og nej det er ikke pop der er blevet ud af det, det er den sørgelig bagside af medaljen.

Anonym sagde ...

omg. jeg er stor fan af Bai-D, Orgi-E og L.O.C. og jeg hater dem ikk bare fordi de måske har lavet en brandert. stopper man måske med at holde med sit fodbold hold bare fordi de har lavet noget lort. nej! så forhelved ta en slapper. måske gør de det bedre. lige meget hvad. støtter jeg dem og deres shit.

Kristian Klausen sagde ...

Faktum er at det er ren klynk, og det er ynkeligt.

Jeg råder jer til at fyre op for noget Rockers By Choice, Malk eller Weiss Sjokolade. Se det er fyre, der holder det ægte.

Anonym sagde ...

Rockers By Choice, Malk eller Weiss sjokolade, HVAD FUCK ER DET FOR NOGET BØRNE HIP HOP? - dine meninger er bare lort.

Send en kommentar

 

Finsmaskeri Design by Insight © 2009